Internationaal fjordreisje, Noorse Koninginnedag en Chinese gezelligheid (NL)

English version in progress

In het begin van mijn verlijf in Noorwegen had ik me voorgenomen om wat frequenter te bloggen als ik veel mee maak. Maar dat voornemen bleek toch niet heel praktisch, na twee lekkere volle en gezellige weken eindelijk even de rust om jullie te updaten. Dus wel wat langer. Voor wie geen tijd heeft om verder te lezen een samenvatting: een mooie en gezellige trip naar de Geirangerfjord, een echte Hollandse Konginnedag, een heerlijk Chinees diner en een mountainbike aanschaf voor de ontluikende lente. Nu met wat meer woorden.

Het laatste weekend van april (vrijdag-zondag) stond er een reisje naar de Geirangerfjord op het programma met ESN Trondheim. ESN staat voor Erasmus Student Network, deze organisatie regelt allerlei activiteiten voor studenten met een Erasmusbeurs van de EU, en in de praktijk voor alle internationale studenten hier. Vrijdagochtend vertrok de bus vlak bij mij voor de deur. De reis van Trondheim naar de Geirangerfjord duurde zo'n 8 uur, dat is een heel normale reistijd in Noorwegen. Onderweg al wat tijd om kennis te maken met een aantal van mijn 48 reisgenoten. Van al deze reisgenoten kende ik er pas, en ook die had ik pas 5 dagen eerder voor het eerst ontmoet. Na heel wat mooie gezichten, was het eerste uitzichtspunt op de Geirangerfjord aan het eind van de rit toch wel een spectaculair hoogtepunt. De steile bergwanden aan beide zijden en de smalle fjord ertussenin zijn niet voor niks vrij recent als natuurlijk werelderfgoed op de UNESCO lijst geplaatst.

Aan de rand van de fjord, nabij het plaatsje Geiranger (200 inwoners) verbleef onze groep verdeeld in 10 hutten. Na een korte kennismaking met mijn hutgenoten, gingen we met z'n allen richting BBQ aan de oever van de fjord. Noren zijn namelijk enorme BBQ-fans, en ja, ook als het 5 graden is.

En om het nog wat bonter te maken doken ook nog drie mensen na de BBQ in het ijskoude fjord water. Na wat spellen in de buurhut op tijd naar bed.
Zaterdag helaas een gewijzigd programma door de regen, geen boottocht en geen wandeling, maar als alternatief een bezoek aan het moderne Fjordmuseum in Geiranger en per bus naar een ander uitzichtspunt op de fjord. En op dit punt worden we zelfs getrakteerd op een natte sneeuwbui met beperkt uitzicht. Het uitzicht zoals je het nooit ziet op de ansichtkaarten, maar zoals het wel de meeste dagen n per jaar is.

Met mijn hutgenoten bereiden we ‘s avonds typische Trondheimse sodd (een soort groentesoep met gehaktballen). Onze hut vormde een gezellige afspiegeling van deze zeer internationale trip (links naar rechts): een Braziliaan, een Zuid-Koreaanse, een Duitse, een Azerbeidzjaanse Turk, en een Servische.

Na deze stevige maaltijd durfden de Duitse en de Azerbeidjaanse Turk een duik in de fjord te nemen en keek de rest (inclusief mijzelf) met onze winterjassen vanaf de kant toe.

Later op de avond was het tijd voor feest in de hut van de leiding. Een typisch Noors feestje, iedereen komt met een paar blikjes eigen bier aan en legt die in de koelkast om die gedurende de avond te nuttigen. Ook met onze hut hebben we de hoge bierkosten op de cent nauwkeurig verdeeld (dus een financiële meevaller voor mij). Zondag na een wat kortere nacht bleek het bij de eerste blik op de fjord een stralende dag. Het plan was een boottocht over de fjord, maar tot verdriet van velen ging dit niet door, de rondvaartboot had motorpech. Daarna wel tijd voor een wandeling in de bergen. Vanuit de lentesfeer in het het zonnige dal, waar schapen hun eerste weidegang hadden, klimmen we richting de sneeuwgrens. Wadend door de sneeuw (sommigen in t-shirt) bereiken we een spectaculaire waterval waar je met wat glibberig klauterwerk zelfs achter kan komen.

Na een lunch en zonnebaden in de sneeuw weer terug naar beneden. Aan het eind van de middag rijden we terug naar Trondheim, waar we pas aan het begin van de nacht weer aankomen.

Maandag na het werk moet ik eerst nog even snel langs H&M, gelukkig is oranje ook voor de heren in de mode dit jaar (zelfs oranjebroeken zijn mogelijk). 's Avonds heb ik namelijk een ‘Dutch dinner' op het programma staan op deze Koniginnedag. Een ‘Facebook' initiatief van wat Nederlandse studenten hier, we aten we met z'n negenen gezellig hutspot met appeltaart na, bij een van de Nederlanders in de keuken.

Daarna verplaatsen we ons naar een andere keuken waar een typisch Trondheims studentenhuisfeest op zeer Nederlandse wijze werd gevierd. Een aantal fanatiekelingen had heel wat oranje/rood/wit/blauwe versieringen en voedsel bij elkaar verzameld (met wat hulppakketten uit Nederland). En naarmate de avond vorderde werd het feest steeds internationaler, ruim 50 man, en de muziek werd na de eerste twee verplichte ‘Hollandse uurtjes' ook wat diverser.

Dit was vermoedelijk de meeste fanatieke poging tot Koninginnedag vieren die ik tot dusverre in mijn leven heb ondernomen... Dinsdag 1 mei was een vrije dag hier, Dag van de Arbeid, 's middags ging ik na uitslapen van zowel het weekend als een Noorse Koninginnedag toch nog even aan het werk. Woensdag was mijn begeleider ook weer terug van een lang weekend en kon ik weer volop aan de slag.

Zaterdag was het tijd voor een bijzonder etentje, ik was door een Chinese PhD-studente die mee was op het Geirangerweekend uitgenodigd voor echt Chinees eten. Ze had een aantal ‘European friends' uitgenodigd om ons aan de Chinese cultuur te laten proeven, een buitenkans!Gelukkig kwam ik onderweg, Moritz, een Duitse student met een plattegrond, tegen zodat we samen de autogarage vonden waar ze boven woont. Hier bleek zich een gang met 7 Chinese studenten te bevinden, door de bewoners zelf ook wel Trondheims Chinatown genoemd. Naast zo'n 7 Chinezen, waren er ook nog een tiental ‘Europeanen', waarvan ik er een aantal al kende, een Nederlander van het Koniginnedagfeest en de rest van de Geirangertrip. Het begon met een heerlijke maaltijd met vele soorten rijst en andere Chinese lekkernijegen. Daarna nog lange, originele, Chinese variant op het spel Weerwolven gespeeld.

Ook zondagavond was het spelletjestijd, wederom met wat Geirangertrip mensen. Dus behalve de prachtige fjord leverde deze reis heel wat contacten hierop.

Op sommige dagen haalt de thermometer hier al bijna de 10 graden (morgen maar liefst 12!) en op zonnige dagen lijkt het volop lente. Al ben ik wel benieuwd wanneer de blaadjes aan de bomen gaan komen, behalve wat kleine knopjes is er nog niks te zien. Om de lente en aankomende zomer nog beter te beleven heb ik gisteren een mountainbike overgekocht van een Belgisch meisje dat teruggaat naar België. Dus vanochtend zoefde ik de berg af richting lab, vanavond ploeterde ik weer bergop naar huis.

P.S: voor diegenen die meer foto's willen zien van mijn reis naar de Geirangerfjord, zie hier: https://picasaweb.google.com/nicoclaassens/ESNGeirangerfjordTrip?authuser=0&authkey=Gv1sRgCNKblsuYnqzY7QE&feat=directlink

Justin

Goed bezig Nico! Een MTB in Scandinavië, goh, ken iemand die er daar ook mee begonnen is..(; En vervolgens een PhD ging doen in Wageningen....
Hmm, de volgende keer neem je wel een duik in de fjord, ok? (:
Take care, Justin

Jean Roos

Het lijkt mij een hele belevenis om Koninginnedag met zoveel nationaliteiten te vieren. De tochten naar de fjorden lijken mij het einde!
Groetjes, Jean

Mojca

Wat een superverhalen weer! Haha, dat fietsen klinkt als mijn tijd in Genève! Ook heuvelaf naar werk en heuvelop naar huis... Inmiddels ben ik weer in NL, dus alleen nog maar vlak fietsen voor mij...

Ben trouwens toch wel benieuwd hoe veel van de 48 medereizigers je nou kende in eerste instantie :P

Nico

Mojca, ook jij haalt een fout uit deze blog, maar het waren er twee van de 48.
(via Facebook attenteerde een van die twee me overigens op nog een fout, ik had de verkeerde nationaliteit vermeld van diegenen die in fjord doken uit mijn hut, maar die fout was allang hersteld...).

Mooi dat zowel Justin als Jean Roos mijn blog volgen, en voor Justin, uiteraard ben jij mijn grote voorbeeld :-P

Pierre Pesch

Aart en ik waren met Koninginnedag in Istanbul. Daar was een oranje optocht in de Istiklal Cad. met Nederlanders en Turken in oranje.....